Giro d'Italia 2017: Tom Dumoulin verslaat Quintana in laatste TT en wint Giro d'Italia met 31 seconden

Inhoudsopgave:

De renner van Team Sunweb wordt de eerste Nederlandse winnaar van de Giro

In een bloedstollende slotetappe van de 100th Giro d'Italia produceerde Tom Dumoulin (Team Sunweb) de tijdrit van zijn leven om de race van Nairo Quintana (Movistar). Bijna vanaf de eerste trap op de 29,3 km lange tijdrit reed Dumoulin weg van zijn rivalen om de tijd terug te slepen die hij in de voorgaande etappes had verloren.

Hij moest 53 seconden goedmaken en eindigde uiteindelijk 1m24s voor Quintana, die erin slaagde de tweede plaats vast te houden, met de Italiaan Vincenzo Nibali (Bahrein-Merida) als derde.

Het bleek de perfecte afsluiting te zijn van een race die drie weken lang drama, heroïek en controverse heeft gekend.

De uiteindelijke winstmarge van slechts 31 seconden was een bewijs van hoe intensief de strijd was, en er zullen maar weinig mensen zijn die zullen voelen dat de overwinning van Dumoulin niet volledig verdiend was.

Hoe etappe 21 van de Giro d'Italia verliep

Aan de vooravond van de laatste etappe moeten de organisatoren van de Giro d'Italia 2017 in hun handen hebben wrijven over hoe goed de race was geëvolueerd, met als hoogtepunt deze spannende ontknoping.

Terwijl de renners in de rij stonden op de starthelling, was er nog steeds geen zekerheid over hoe de Giro van dit jaar zou verlopen.

Slechts een paar dagen eerder zag de Dumoulin van Team Sunweb eruit als een trefzekere winnaar.

Na etappe 15 had hij een kussen van 2m51s boven zijn naaste rivaal, en hij hoefde alleen maar dicht bij de belangrijkste kanshebbers in de bergen te blijven en niet te veel tijd te verliezen, en hij zou in de laatste tijd een gemakkelijke overwinning behalen -proef - een afdaling van 29,3 km van Monza naar Milaan.

Een paar kostbare fouten in de laatste paar etappes van de race zorgden er echter voor dat hij de roze trui verloor en de tijdrit inging op de vierde plaats in het klassement, 53 seconden achter op nieuwe raceleider Quintana.

Voor hem waren ook Nibali, die 39 seconden achter Quintana zat, en Thibaut Pinot van FDJ op 43 seconden.

Dumoulin behoorde tot de favorieten om de etappe te winnen, dankzij zijn superieure tijdritvaardigheden in vergelijking met zijn rivalen, maar het was onzeker of hij 53 seconden kon terugwinnen op een vrij korte afstand, vooral omdat hij eruit had gezien fysiek uitgeput in de vorige paar fasen.

Voor de start van de 21st etappe was het moeilijk te voorspellen wie er aan het einde op het podium zou staan en in welke positie.

Ook in de wedstrijd voor jonge rijders had Adam Yates (Orica-Scott) een voorsprong van 28 seconden bij het ingaan van de tijdrit, maar de man op zijn hielen was Bob Jungels (Quick-Step Floors), een van de beste tijdrijders in het peloton, dus de uiteindelijke winnaar van de witte trui was net zo onzeker als de roze.

Al vroeg in de etappe werd de beste tijd neergezet door de Nederlander Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) in 33m08s. Toen de favorieten vertrokken, vestigde Dumoulin zich al snel als de beste man tegen de klok.

Bij het eerste controlepunt had hij al veel tijd teruggewonnen op elk van de drie mannen voor hem in het klassement.

Ondertussen kwam Jungels thuis in een tijd van 34m02s, een volle 94 seconden voorsprong op Yates om de witte trui van de rug van de Britse renner af te pakken.

Dumoulin kon de etappe niet winnen. Zijn tijd van 33m23s was genoeg om hem de tweede plaats te bezorgen achter Van Emden, maar belangrijker was dat hij 1m27s voorsprong had op Pinot, 54 seconden op Nibali en 1m24s op Quintana.

Aan het einde van een van de meest opwindende Giro's in de recente geschiedenis, won Dumoulin de 100e editie van de race met een marge van slechts 31 seconden, om de enige Nederlander wint Italië's grootste race.

Quintana wist de tweede plaats op het podium vast te houden, met Nibali op de derde plek.

Ook op het laatste podium pakte Mikel Landa van Team Sky de King of the Mountains-trui en Fernando Gaviria van Quick-Step Floors pakte de puntentrui, terwijl Quick-Step Floors ook de teamprijs pakte.