Vincenzo Nibali wint 2018 Milaan-San Remo

Inhoudsopgave:

De Italiaanse renner voor Bahrain-Merida beha alt zijn eerste overwinning op het Monument

Vincenzo Nibali uit Bahrein-Merida won de 2018-editie van Milaan-San Remo na een aanval op de Poggio met nog 6 km te gaan. Hij creëerde een voorsprong van ongeveer acht seconden op de top van de Poggio, die hij tijdens de afdaling nog groter maakte, en slaagde er vervolgens in om de streep op de Via Roma net voor het opladende peloton over te steken.

Mitchelton-Scott's Caleb Ewan behaalde de tweede plaats in zijn eerste poging tot de race, terwijl FDJ's Arnaud Démare de derde plek op het podium behaalde. De winnaar van vorig jaar Michal Kwiatkowski (Team Sky) eindigde in de massasprint naast favoriet Peter Sagan (Bora-Hansgrohe).

Nibali's overwinning geeft Italië de eerste winnaar van het Monument in meer dan tien jaar.

Hoe de race verliep

De 109e editie van 'The Primavera' kende een vochtige start in Milaan, met het peloton ingepakt tegen de kou en regen.

Na verschillende pogingen om een pauze tot stand te brengen, ging uiteindelijk een groep van negen renners de weg op, met slechts één vertegenwoordiger van de WorldTour-teams: Matteo Bono van UAE Emirates.

Terwijl het grote peloton ineengedoken zat tegen de natte omstandigheden, smeedde de kopgroep een voorsprong van ongeveer 5min30 met nog 115 km te gaan, die werd teruggebracht tot 3min45 door de 100-to-go-markering.

Vooraan in het peloton werd het tempo bepaald door Team Sky, dat werkte voor de winnaar van vorig jaar Michal Kwiatkowski, en Quick-Step Floors. De Belgische ploeg vertrouwde op de Italiaanse sprinter Elia Viviani na de terugtrekking van Fernando Gaviria met een gebroken hand opgelopen in Tirreno-Adriatico.

De favoriet voor de race, Sagan, zag er comfortabel uit in het midden van het peloton.

Terwijl de race zuidwaarts langs de Ligurische kust trok, nam de regen af, kwam de zon tevoorschijn en trokken de 180 renners regencapes en overschoenen weg. Het peloton hield een relatief rustig tempo aan en haalde langzaam de ontsnappingsrijders binnen.

Met nog ongeveer 45 km te gaan, nam het tempo van het peloton toe, wat zenuwen en incidentele crashes veroorzaakte. De Britse sprinter Dan McLay van EF-Education First viel uit de race nadat hij naast teamgenoot Simon Clarke de vloer had geraakt.

De overblijfselen van de kopgroep werden opgeslokt met nog 30 km te gaan en na 264 km te hebben gereden, arriveerde het peloton aan de voet van de Cipressa. Het is de 5,6 km lange klim waar duidelijk wordt welke renners in vorm zijn, en traditioneel worden de potentiële racewinnaars gescheiden van de mede-renners.

De meeste grote sprinters zaten aan het begin van de klim nog in het hoofdpeloton, waaronder Mark Cavendish, Caleb Ewan, Marcel Kittel, Arnaud Démare, André Greipel en Alexander Kristoff.

Kittel was de eerste die capituleerde en viel snel uit de achterkant van het peloton. De rest van de favorieten slaagden er echter in om bij het hoofdpeloton op de top van de Cipressa te blijven, ondanks een poging van Team Sky om de race met een snelheidsinjectie uit elkaar te blazen.

Het Franse team FDJ leidt het peloton de afdaling van de Cipressa af en zorgt voor teamleider Démare, een voormalige winnaar van de race.

De laatste hindernis van de race was de Poggio, een korte klim van 3,7 km met een maximum stijgingspercentage van 9%.

Op slechts 9 km van de finishlijn is de Poggio een laatste kans voor teams zonder pure sprinter om aan te vallen voor de overwinning.

Toen het peloton aan de voet van de Poggio arriveerde, werd het geleid door Quick-Step Floors en het Bahrain Merida-team van Vincenzo Nibali.

Terwijl het peloton rond een rotonde wurmde, raakte Dimension Data-renner Mark Cavendish een gele verkeerspaal in het midden van de weg en maakte een volledige s alto over de top, om uit de race te crashen.

Terwijl de weg steiler werd, begonnen de aanvallen, te beginnen met een opgraving door Jempy Drucker van BMC Racing. Hij werd gevolgd en gepasseerd door Vincenzo Nibali, die in zijn eentje over de top ging met een voorsprong van ongeveer acht seconden op het peloton.

Met nog ongeveer 5 km te gaan, daalde Nibali af met zijn gebruikelijke mengeling van gratie en durf, en breidde de afstand steeds verder uit naar de achtervolgers.

Achter hem zette Matteo Trentin van Mitchelton-Scott de achtervolging in, op de voet gevolgd Sagan, Kwiatkowski en Michael Matthews van Team Sunweb zetten de achtervolging voort.

Nibali ging op eigen kracht onder de flamme rouge door, maar een hergroepeerd peloton naderde met snelheid. Het kon de Italiaan echter niet vangen en hij kwam over de streep en werd de eerste Italiaan die de race won sinds Filippo Pozzato in 2006.