Tom Pidcock wint titel Baby Giro d'Italia na dominante prestatie

Inhoudsopgave:

Yorkshireman wordt de eerste Britse rijder die de algemene overwinning beha alt in een prestigieuze race onder de 23

Tom Pidcock is de kampioen van de 'Baby Giro d'Italia' van 2020 na een dominante prestatie op de laatste twee dagen in het hooggebergte.

De 21-jarige behaalde de algemene overwinning in de prestigieuze onder-23 etappekoers na opeenvolgende overwinningen op Stage 7 en Stage 8. Het sloot een indrukwekkende raceweek af waarin Pidcock ook Stage won 4.

De Yorkshireman nam met die overwinning voor het eerst de leiding in de race, van Bonferraro di Sorga naar Bolca. Pidcock versloeg zijn naaste rivaal Kevin Colleoni met 22 seconden nadat hij solo was gegaan op de laatste klim en bouwde een race voorsprong van 58 seconden op.

Pidcock breidde vervolgens zijn voorsprong in de race uit tot 1:28 op de finish van de 7e etappe, nadat hij Colleoni opnieuw had verslagen, dit keer met 26 seconden.

Bij het ingaan van de laatste racedag, een etappe van 107 km rond Aprica met een beklimming van de Mortirolo, hoefde Pidcock alleen maar de leiderstrui te verdedigen.

Een zwaar tempo zorgde er echter voor dat de voorkant van de race werd teruggebracht tot slechts zeven renners met nog 70 km te gaan. Uiteindelijk ontsnapten Pidcock en Colleoni weg van de gereduceerde groep, zij het met de Italiaan die het moeilijk had.

In de laatste 30 km ving Pidcock vervolgens Henri Vandenabeele van het Lotto Soudal U23-team, waarbij het paar samen naar de finish reed en Pidcock de Belg versloeg in de sprintfinish.

Pidcock sprak met ITV4 onmiddellijk na het behalen van de algemene titel bij de finish, voor de grap dat hij niet eens met zijn familie had gesproken voordat hij werd geïnterviewd door Ned Boulting en David Millar.

Voor de Trinty Racing-rijder sluit de algemene overwinning in de Baby Giro d'Italia stevig aan bij zijn triomf tijdens de race Parijs-Roubaix Espoirs 2019 als zijn grootste overwinningen op de weg tot nu toe.

De Giro d'Italia U23-race heeft de afgelopen jaren een indrukwekkend appèl van winnaars gehad, waaronder Aleksandr Vlasov, Pavel Sivakov en Carlos Betancur.

Pidcock zal nu zijn aandacht blijven verdelen tussen racen op de weg, cyclocross en mountainbiken. In februari van dit jaar werd de 21-jarige tweede op het WK veldrijden elite heren achter Mathieu van der Poel.