Tom Pidcock verrast door 'tweede beste ter wereld in veldrijden' te worden

Inhoudsopgave:

De 20-jarige eindigde als tweede in het WK veldrijden bij de elite achter Mathieu van der Poel

Tom Pidcock uitte zijn schok toen hij de 'op één na beste ter wereld in het veldrijden' werd nadat hij zilver won achter Mathieu van der Poel tijdens de Wereldkampioenschappen.

De 20-jarige reed een expertrace in zijn debuut op elite-niveau en verdedigde het Belgische team om tweede te worden op de dag en eindigde achter drievoudig kampioen Van der Poel.

Na het overschrijden van de finishlijn in Dufendorf, Zwitserland, vertelde Pidock hoe het resultaat zijn verwachtingen voor het kampioenschap overtrof.

'Om eerlijk te zijn had ik niet gedacht dat ik zo sterk zou zijn. Ik kende deze cursus en deze voorwaarden zouden bij mij passen. Het was ongelooflijk,' zei Pidcock.

'Ik ben vandaag de op één na beste ter wereld in het veldrijden. Het is onwerkelijk. Mathieu is een van de beste rijders ter wereld en ik stond vandaag tweede achter hem. Het is ongelooflijk.'

Terwijl Van der Poel er vanaf de allereerste ronde vandoor ging met zijn nadrukkelijke voorsprong, vocht Pidcock in de eerste ronden hard samen met het Belgische viertal Michael Vantournout, Toon Aerts, Eli Iserbyt en Wout van Aert.

Op het modderige, technische parcours lanceerde Pidcock in de derde ronde van zeven een scherpe aanval om afstand te nemen van de rest. Aanvankelijk volgde Iserbyt de aanval voordat hij afhaakte.

Pidcock zette zijn inspanningen door en kwam uiteindelijk over de finish, 1 minuut en 20 seconden achter Van der Poel en 25 seconden voor Aerts die het podium voltooide.

Zijn resultaat zorgde ervoor dat Groot-Brittannië zijn eerste elite cyclocross-medaille voor heren veiligstelde. Het was ook de eerste Britse elite-medaille op de Wereldkampioenschappen veldrijden sinds Helen Wyman's brons op Hoogerheide in 2014.

Pidcock behaalde de eerste elite Worlds-medaille ondanks dat hij nog steeds in aanmerking kwam om te racen in de categorie Onder-23. Echter, na het winnen van de Under-23 titel vorig seizoen, besloot Pidcock om naar het eliteniveau te springen om te strijden tegen de beste ter wereld. Het was een beslissing die volgens Pidcock correct bleek te zijn.

'Ik had bij U23 kunnen blijven, het zou makkelijker zijn geweest, maar uiteindelijk sta ik op het podium tussen de elites, het is erg prettig', legde Pidcock uit.

'Het is ook raar omdat ik de hele week ziek was. Sinds dinsdag heb ik niet echt gereden, maar misschien is het goed voor me geweest. Misschien moet ik vaker ziek zijn.'

Eerder in het weekend behaalde de Britse Anna Kay de enige andere medaille toen ze brons pakte in de damesrace onder de 23 achter de Franse Marion Riberolle en de Hongaarse Kata Vas.

Afbeelding: Trinity Racing