Tour de France 2018: Geraint Thomas beha alt historische eerste Tour-overwinning terwijl Dumoulin de tijdrit van etappe 20 wint

Inhoudsopgave:

De Welshman maakt zich op om derde Brit te worden die Tour de France wint

Geraint Thomas van Team Sky heeft geschiedenis geschreven door de derde Brit - en eerste Welshman - te worden die de Tour de France wint. Er is nog een racedag te gaan, maar afgezien van een ongeluk is de laatste etappe naar Parijs meestal een processie die geen invloed heeft op het uiteindelijke resultaat van de race.

Thomas' derde plaats op de individuele tijdrit van vandaag was genoeg om hem bovenaan in het klassement te houden. Tom Dumoulin van Sunweb won de etappe met een tijd van 40'52 , wat genoeg was om zijn tweede plaats op het podium voor het algemeen klassement veilig te stellen.

Chris Froome van Team Sky behaalde de tweede plaats in de tijdrit, slechts één seconde achter Dumoulin, wat hem hielp om naar de derde plaats te stijgen, nadat Primoz Roglic van Lotto NL-Jumbo 01'11 op tijd verloor Froome.

Thomas' overwinning betekent dat Team Sky tegen het einde van morgen zes van de laatste zeven Tours de France zal hebben gewonnen, met drie verschillende renners. Thomas is de eerste van die ruiters die op de Britse eilanden is geboren.

Verhaal van het podium

De voorlaatste etappe van de Tour de France 2018 was de laatste kans voor Sky's rivalen om de plannen van het Britse team voor een zesde overwinning van 's werelds grootste wielerwedstrijd te verstoren. Het zou altijd een grote vraag zijn.

Tappe 20 presenteerde de renners een tijdrit van 31 km in de Baskische regio in het zuidwesten van Frankrijk, op een steenworp afstand van de Spaanse grens.

Het technische parcours was doorspekt met scherpe bochten, korte pittige beklimmingen en enkele steile afdalingen, des te onoverzichtelijker door het natte weer. Tegen het einde van het parcours liep een stuk van 300 m op tot 20%.

De kans op crashes was groot.

Om 12.00 uur (Franse tijd) rolde lantaarn rouge Lawson Craddock van EF Education-First Drapac van de helling om als eerste man op de baan te zijn. Met zijn rugnummer 13 ondersteboven vastgepind, zoals de traditie (of bijgeloof) dicteert, had de Amerikaan nog steeds een gebroken schouderblad en was hij duidelijk emotioneel dat hij de hele Tour had gehaald.

Geraint Thomas van Team Sky, gekleed in de gele trui van de leider, zou nog vier uur en 29 minuten en 145 renners moeten wachten voordat hij aan de beurt zou zijn.

Intussen werd de vroege maatstaf gezet door Michael Hepburn van Mitchelton-Scott met een tijd van 42'15 . Het zou nog een paar uur duren voordat Marc Soler van Movistar die tijd met slechts vijfhonderdste wist te verbeteren van een seconde.

Soler werd snel omvergeworpen door Søren Kragh Andersen (Sunweb), die op zijn beurt door Sky's Michał Kwiatkowski naar de tweede plaats werd geduwd.

Als het op de klassementskandidaten aankwam, had Dumoulin de ontmoedigende taak om Thomas op 02'05 te verslaan om de gele trui te pakken. Op de derde plaats moest Primoz Roglic van Lotto NL-Jumbo Dumoulin tegen 19 seconden om naar de tweede plaats te gaan, terwijl Froome Roglic met 13 seconden moest verslaan om in de top drie te komen.

Roglic bleek de grote verliezer van de dag te zijn en verloor een hatelijke seconde van Froome om zijn derde plaats in het klassement af te staan.

Froome zette een krachtige prestatie neer en verbeterde Kwiatkowski's tijd met een ongelooflijke 49 seconden om de leiding te nemen. Dumoulin slaagde er echter in om Froome met één seconde te verslaan om de podiumeer te pakken.

Ondanks de indrukwekkende tijd van Dumoulin viel Geraint Thomas niet te ontkennen. De Welshman, die in de loop van de Tour zo'n veerkracht had getoond, bewees opnieuw zijn kracht.

Hij kwam slechts 14 seconden achter Dumoulin thuis om de derde plaats in de tijdrit te behalen, zijn voorsprong op het klassement te behouden en de allereerste Tour de France-overwinning voor Wales veilig te stellen.