Vuelta a Espana 2017: Yves Lampaert gaat solo naar overwinning in etappe 2

Inhoudsopgave:

Quick-Step Floors-renner Yves Lampaert racet naar de overwinning in Gruissan in etappe 2 van de Vuelta a Espana

Yves Lampaert (Quick-Step Floors) viel laat aan en pakte de overwinning in Gruissan, Grand Narbonne, in de tweede etappe van de Vuelta a Espana. Door zijwind in de laatste kilometer ontstonden er onmiddellijk gaten, waarbij Quick-Step Floors een masterclass racen in echelons presenteerde.

Lampaert wist een klein achtervolgend stelletje af te houden om de rode trui van leider Rohan Dennis (BMC Racing) af te pakken.

De Britse renner Adam Blythe (Aqua Blue Sport) werd derde op de dag met Lampaerts teamgenoot Matteo Trentin als tweede.

Terug in het peloton waren er tijdsverschillen waarbij het peloton druppelsgewijs over de streep kwam. Vincenzo Nibali slaagde erin om in de kopgroep te eindigen en stal acht seconden van zijn mede-renners in het algemeen klassement.

Alberto Contador (Trek-Segafredo), Romain Bardet (AG2R La Mondiale) en Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) verloren tijd op hun rivalen en eindigden 13 seconden achter winnaar Lampaert.

Hoe etappe 2 van de Vuelta a Espana verliep

In etappe 2 reed het peloton over 201 km van de Nmes, het toneel van de ploegentijdrit van gisteren, naar Gruissan, Grand Narbonne. Een onschuldige route op papier, de dreiging van zijwind doemde groot op in de race.

Een nerveuze start zorgde ervoor dat de race in het eerste uur 46,7 km aflegde, zonder dat er een pauze ontstond vanwege dit hoge tempo. De snelheid kwam uiteindelijk tot rust toen de teams

Terwijl de race onder de grens van 100 km dook, bestormden meerdere teams de brede wegen in afwachting van de mogelijke zijwind die op elk moment zou kunnen toeslaan. Op sommige punten leek het peloton op een spaghettiwestern, terwijl de renners elkaar nauwlettend in de gaten hielden aan de voorkant van het peloton.

Met nog 77 km te gaan, werden er snelheidsinjecties gedaan door Bahrain-Merida toen de race een aantal smalle steden binnenkwam. Dit spande het peloton in een enkel bestand en kon geen mogelijke splitsingen maken.

De splitsingen begonnen slechts een paar kilometer verderop, toen Trek-Segafredo naar voren kwam en een aantal renners uit het peloton viel. Echter, met het vertragen van het peloton, werden degenen die ooit waren gevallen teruggejaagd naar het hoofdpeloton.

Chris Froome (Team Sky) had even pech met een mechanische fout, maar werd snel teruggebracht door drie teamgenoten, net op tijd voor Eurosport om ons te laten zien hoe echelons werken met op Tron geïnspireerde graphics.

Een knelpunt op het 60 km-punt leidde tot een flinke crash waarbij meerdere rijders werden neergeschoten. Het grootste slachtoffer van de crash was Javier Moreno (Bahrain-Merida), een van de belangrijkste huisgenoten van favoriet Vincenzo Nibali, die het vliegtuig verliet.

Het hoogtepunt van de middag dreigde een klein ongelukje te zijn tussen televisiemotoren terwijl ze door een van de Franse dorpen langs de route reden.

Toen die race de laatste 36 km bereikte, verdwenen de dreigingen van zijwind met een rugwind die de renners naar de finish in Gruissan hielp. Maar met tussensprintpunten in de aanbieding, zorgde een aanval van Katusha-Alpecin binnen 30 km voor enige opwinding.

Met snelheden tot 70 km/u kwam de aandacht van het peloton tot leven, waarbij renners in het algemeen klassement zoals Froome zich bewust waren van het huidige gevaar. Matteo Trentin (Quick-Step Floors) pakte de punten en de drie aangeboden bonusseconden.

Door het gebrek aan sprinters bij deze editie van de Vuelta a Espana, werd de gebruikelijke kleurcoördinatie van uitlopende treinen vervangen door teams die hun algemene klassementsbelangen dicht bij het front beschermen. Dit manifesteerde zich in een snelheidsinjectie van Team Sky die splitsingen zag ontstaan aan de achterkant van de hoofdgroep.

Het peloton nam in de laatste paar kilometer een laatste bocht die als platform diende voor de uiteindelijke winnaars van Quick-Step Floors om een aanval te lanceren. Lampaert wist uiteindelijk een voorsprong te nemen in de laatste kilometer die hij tot aan de finish droeg.

Vuelta a Espana 2017 Etappe 2: Nimes (FRA) - Gruissan (FRA), 201km, resultaat