Marta Bastianelli wint Dames Gent-Wevelgem uit gereduceerde massasprint

Inhoudsopgave:

De Italiaan profiteerde van een sterke lead-out die leidde tot de overwinning in de Women's Gent-Wevelgem

Marta Bastianelli wint Dames Gent-Wevelgem na een sterke voorsprong van teamgenoot Chloe Hosking. Jolien D'Hoore (Mitchelton-Scott) leek in een winnende positie te zitten en leidde de sprint, maar te lang in de wind zag ze vervagen.

D'Hoore klampte zich vast voor de tweede plaats en Lisa Klein (Canyon-SRAM) kwam als derde over de streep om het podium te completeren.

Veel van het werk in de kopgroep was gedaan door Team Sunweb, maar ze konden hun aanvallen niet afweren en kwamen met lege handen weg.

Dit is de vijfde race van de Women's WorldTour 2018 en geeft de vijfde verschillende winnaars.

Gent-Wevelgem: Hoe de kasseirace verliep

De Women's Gent-Wevelgem, die eigenlijk van start ging in Ieper, werd verreden over een parcours van 142,6 km en nam zes belangrijke beklimmingen op: tweemaal de Baneberg, Kemmelberg en Monteberg.

In de eerste kilometers probeerden veel renners hun geluk, maar welk gat de kleine groepen ook wisten te pakken, het peloton zou snel reageren om de boel weer bij elkaar te brengen.

Met nog 100 km te gaan tussen de renners en de finish, was Thalita de Jong alleen weg met een voorsprong van 29 seconden, en ging op zijn maximum uit tot 40 seconden voordat het weer begon te dalen.

De Nederlandse zat ongeveer 5 km later weer in het peloton.

De klim van de Baneberg splitste het peloton omdat de druk werd uitgeoefend door sterkere renners aan de neus van het peloton. De volgende beklimming, de Kemmelberg, zag ook kleine spleten in het peloton en de renners stonden opgesteld in de rij voor de klim en de afdaling.

De beroemde Plugstreets - de grindsectoren die langs de oorlogsmonumenten van deze regio lopen - hadden een grotere impact op het peloton dan de geplaveide beklimmingen eerder hadden.

Tegen het einde van de derde onverharde weg was er een gat van 28 seconden tussen het leidende peloton en het achtervolgende peloton, maar door werk in de achtervolging werd het gat relatief gemakkelijk gedicht.

Sommige renners probeerden tijdens de tweede beklimming over de Baneberg weg te komen, maar konden de achtervolging niet afschudden.

Het waren de latere beklimmingen die hun tol eisten van sommige renners, en toen het peloton de Kemmelberg overstak met nog 39 km te gaan, werden de gaten veel duidelijker naarmate het peloton uit elkaar viel.

Na wat tempo gemaakt te hebben door grotere teams zoals Boels-Dolmans, Team Sunweb en Mitchelton-Scott, was er een stilte in de procedure toen het tempo afnam toen de renners van de gelegenheid gebruik maakten om te eten en te drinken.

Toen de renners op 27 km van het einde kwamen, ging Rozanne Slik (FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope) solo en had al snel 27 seconden voorsprong op de kopgroep, die de meeste van de belangrijkste kanshebbers voor deze UCI Women's WorldTour-race bevatte.

Slik's voorsprong zweefde net boven de 20 seconden en het leek meer een verzachtende oefening voor een team te zijn dan een inspanning op lange termijn voor haar eigen glorie.

Het peloton werd in echelons gedwongen toen de druk werd uitgeoefend door Team Sunweb. De wind zag Slik inhalen en het tempo in de kopgroep ging omhoog.

Die kopgroep bestond uit 36 renners en hun voorsprong op degenen achter de splitsing leek alleen maar groter te worden naarmate de kilometers werden afgevinkt.

Chantal Blaak (Boels-Dolmans) was actief vooraan in het peloton en sloot zichzelf effectief uit voor de eindsprint. De wereldkampioen, die op eigen kracht kon winnen, leek graag een ondersteunende rol te spelen in een team vol winnaars.

Met nog 14 km te gaan was het gat tussen groep één en twee uit op 40 seconden, dus het was duidelijk dat de winnaar uit de kopgroep zou komen.

Team Sunweb speelde naar zijn kracht en gebruikte het voordeel van nummers met herhaalde aanvallen van het leidende peloton, waardoor hun rivalen gedwongen werden om de bewegingen te dekken.

Een van degenen die aanvielen was Coryn Rivera, een sprinter die deze race kon winnen, met een aanval van alles en niets en werd gedropt zodra ze werd teruggebracht, waardoor ze de laatste 6 km alleen of als onderdeel moest rijden van de tweede groep.

Blaak werd gelanceerd met nog 4,5 km te gaan, maar de anderen waren levend voor het gevaar. De volgende die moest gaan was Blaak's teamgenoot Christine Majerus, voordat ze werd achtervolgd en Blaak weer ging.

Ellen van Dijk (Team Sunweb) gebruikte een fietspad om te lanceren, maar kon geen voorsprong nemen en het gereduceerde peloton ging op weg naar een sprint.

Resultaat: Gent-Wevelgem (142.6km)