Brabantse Pijl 2017: Sonny Colbrelli wint uit kopgroep

Inhoudsopgave:

Bahrain-Merida-renner sprint naar de overwinning uit een winnende ontsnappingsbeweging. Titelverdediger Petr Vakoc wordt tweede

Sonny Colbrelli (Bahrein-Merida) won vandaag de Brabantse Pijl 2017 in een sprint uit een kopgroep die zich vormde met nog 40 km te gaan. Titelverdediger Petr Vakoc (Quickstep Floors) werd tweede, terwijl Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) het podium vervolledigde.

Tweede plaats Vakoc was in de laatste fase van de race overgestoken naar de leiders, voordat hij hen aanviel op de laatste klim, maar de groep van 8 man bleef ondanks zijn inspanningen grotendeels intact. Vakoc's teamgenoot Dries Devenyns leidde vervolgens de sprint met nog ongeveer 250 meter te gaan, maar het was Colbrelli van Bahrain-Merida die de kracht van Quickstep trotseerde - de sprinter die om iedereen heen kwam om gemakkelijk de overwinning te pakken.

Het is de tweede overwinning van het seizoen voor de Italiaan na het winnen van etappe 2 van Parijs-Nice vorige maand.

De Brabantse Pijl beslaat de woensdag tussen Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race en is als zodanig een tijdelijke race tussen de Cobbled Classics en Ardennes Classics. De winnaar van vorig jaar Petr Vakoc was aanwezig aan de startlijn samen met teamgenoot Philippe Gilbert, de recente winnaar van de Ronde van Vlaanderen die ook de Brabantse Pijl won in 2011 en 2014, en gelijke pre-race favoriet Michael Matthews, die zowel in 2015 als 2016 tweede werd.

De wedstrijd startte in Leuven, en op weg naar de Vlaams-Brabantse regio, braken 5 renners door voor de eerste van 26 beklimmingen: Reinardt Van Rensburg (Dimension Data), Adam Blythe (AquaBlue Sport), Lorenzo Rota (Bardiani-CSF), Zak Dempster (Israel Cycling Academy) en Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Protect).

Met Quickstep Floors en Team Sunweb die een vroeg tempo terug in het peloton zetten, baande de race zich een weg over de beklimmingen van Brabant en de kopgroep pakte een voorsprong van meer dan 4 minuten na twee uur.

Na het bereiken van de stad Halle, alvorens terug te keren op dezelfde wegen, bereikte de race uiteindelijk de laatste ronden, die gecentreerd zijn rond de stad Overijse en de klim van Schavei waar de finish bovenop ligt; Een notoir agressieve race, de finale was opgezet als een thriller.

Tegen de tijd dat het peloton over de finish kwam om aan de eerste van drie finishronden te beginnen, was de voorsprong van de kopgroep teruggebracht tot 55 seconden. Er vormde zich echter een groep uit het peloton op de tweede passage over de finish om zich bij de leiders te voegen, waardoor een kopgroep van 13 renners ontstond, waaronder Lotto-Soudal's Tiesj Benoot, Verandas Willems' Stijn Devolder en uiteindelijke winnaar Colbrelli.

Bij het ingaan van de laatste etappes van de race begon de groep te versplinteren en zichzelf aan te vallen, maar het peloton kon het gat niet verkleinen tot minder dan 20 seconden.

Op nog 4 km te gaan, lanceerden Vakoc en Tim Wellens (Lotto Soudal) zichzelf uit het peloton om de oversteek te maken naar de kopgroep, die op dat moment was teruggebracht tot 8 renners, en grepen ze in de basis van de slotklim.

Vakoc was duidelijk sterk, hij viel recht over de kop van de groep aan, maar kon zichzelf niet bevrijden, dit was een zet die uiteindelijk zijn benen afstompt voor de eindsprint.

Vakoc's teamgenoot Dries Devenyns leidde de sprint naar buiten, maar Colbrelli kwam met gemak voorbij en pakte de overwinning.

Classics-seizoen gaat dit weekend verder met de eerste aflevering van de Ardennes Classics; De Amstel Gold Race.