De Tour de France afgetrapt: een geschiedenis van controversiële diskwalificaties

Inhoudsopgave:

Het naar huis sturen van Peter Sagan is slechts het laatste in een geschiedenis van controversiële ontslagen bij de Tour

Peter Sagan's Tour de France 2017 is voorbij, waarmee hij zijn kansen om de zes opeenvolgende overwinningen van Erik Zabel te evenaren beëindigt.

Het is eerlijk om te zeggen dat niet iedereen het eens is met de beslissing om de Slowaak te diskwalificeren, maar het is verre van de eerste keer dat de Tour-functionarissen controversiële beslissingen hebben genomen die renners hun plaats in het Tour-peloton hebben gekost. Niet dat Sagan zich er beter door zal voelen natuurlijk…

Bijna iedereen, Tour de France 1904

Fietsen, treinen en auto's

Fietsliefhebbers uit het Lance Armstrong-tijdperk zijn gewend om de originele resultatenlijst te scannen om de uiteindelijke winnaar van de Tour de France te vinden.

Om de winnaar van de tweede editie van de race te vinden, moet je echter een indrukwekkende vijf plaatsen lager in het voorlopige klassement kijken. De race van 1904 werd geteisterd door bedrog, afranselingen en wijdverbreide sabotage.

Gemaskerde mannen vielen de leiders aan tijdens de eerste etappe. Spijkers en glas werden herhaaldelijk op de weg gespreid. En een menigte moest worden verspreid door gewapende functionarissen. Geen van deze gebeurtenissen resulteerde echter in de uitwijzing van renners.

In plaats daarvan werden tijdens de race negen wielrenners beschuldigd van het nemen van treinen of het aankoppelen van liften in auto's. Omdat de race bijna was afgelast, diskwalificeerde een volgend onderzoek alle etappewinnaars samen met de eerste vier finishers.

Hierdoor werd de als vijfde geplaatste Henri Cornet, toen 19 jaar oud, de winnaar.

Michel Pollentier, Tour de France 1978

Zak met vis

Belgisch nationaal kampioen Michel Pollentier kwam naar de Tour de France van 1978 nadat hij het algemeen klassement had gewonnen in de Giro d'Italia van het voorgaande jaar.

Het zag er goed uit voor een vergelijkbare prestatie in Frankrijk toen een overwinning op Alpe d'Huez hem aan het einde van etappe 16 in de gele trui bracht.

Zijn ritzege zorgde er echter ook voor dat hij een dopingtest moest ondergaan. Gelukkig was Pollentier voorbereid, met een condoom gevuld met andermans vloeistoffen verborgen onder zijn raceshirt.

Alles ging goed met de amfetamineverslaafde rijder totdat een mede-testee problemen begon te krijgen met zijn eigen apparaat (hij probeerde op dezelfde manier de officials te bedriegen door de urine van iemand anders te gebruiken).

De storing zorgde ervoor dat de list van de renner werd ontdekt, en dat bracht de verdachte officials ertoe Pollentier ertoe te brengen ook zijn trui omhoog te doen, wat een soortgelijk systeem onthulde.

Zowel hij als Pollentier werden uit het veld gestuurd, waardoor Bernard Hinault de race won.

Stephen Roche en Urs Zimmerman, Tour de France 1991

Gemiste starts en vliegangst

Terwijl de klok verder tikte naar hun afgesproken starttijd in fase 2 van de Tour van 1991, een ploegentijdrit, zat het TonTon Tapis-team op de startlijn, met een van hun aantal zeer opvallend afwezig - teamleider Stephen Roche.

Door een verkeerde timing was Roche te laat bij de start, terwijl de rest van het team al op pad was.

Roche reed het parcours van 36,5 km alleen, maar zijn late start duwde hem buiten de tijdslimiet, wat leidde tot zijn uitschakeling. Roche ging in beroep tegen de beslissing, maar de wedstrijdcommissarissen wilden er niets van weten, en de Tourwinnaar van 1987 was op weg naar huis.

In hetzelfde jaar werd de voormalige podiumplaatser Urs Zimmermann ook van de race gegooid omdat hij weigerde aan boord van een vliegtuig te gaan. De organisatoren van de wedstrijd hadden bepaald dat het Tour-circus de overstap van Nantes naar Pau tussen etappes per vliegtuig zou maken, maar Zimmermann – bekend om zijn langdurige vliegangst – weigerde aan boord te gaan en kwam daar op alternatieve manieren.

De onsympathieke racejury diskwalificeerde hem vervolgens, maar dreigementen van een boycot door andere renners ter ondersteuning van de populaire Zwitser resulteerden in zijn herstel en Zimmermann eindigde de Tour 116e overall.

Mark Renshaw, Tour de France 2010

Afbeelding
Afbeelding

Kont serieus

De normaal gesproken kalme en beheerste Mark Renshaw verloor zijn hoofd toen hij als lead-out man voor Mark Cavendish werkte tijdens de 11e etappe van de Tour van 2010.

Renshaw maakte bezwaar tegen Tyler Farrar's eigen lead-out man Julian Dean die hem onnodig binnendrong bij het naderen van de lijn.

Renshaw werd naar huis gestuurd vanwege zijn indiscreties, waarbij race-official Jean-Francois Pescheux zei: 'Zijn acties zijn duidelijk voor iedereen om te zien. Dit is een wielerwedstrijd, geen gladiatorenarena.'

Ten minste Cavendish won de etappe.

Eduardo Sepulveda, Tour de France 2015

Een dure taxirit

Van alle renners die hier worden vermeld, is Eduardo Sepulveda misschien wel de meest onberispelijke voor zijn verwijdering uit de Tour.

De ongelukkige Argentijn, 19e in het algemeen klassement na 13 etappes van de Tour 2015, brak zijn ketting tijdens een klim tijdens etappe 14. Ondanks dat Sepulveda voor het weinig bekende Bretagne-Séché Environnement-team reed, brak de teamauto van collega-Franse ploeg Ag2r-La Mondiale kwam hem vriendelijk te hulp.

Met de fietsloze Sepulveda verlaten achter in de auto van AG2R-La Mondiale, arriveerde het voertuig van zijn eigen team ter plaatse en parkeerde 100 meter verderop.

Het AG2R-voertuig was zo vriendelijk om Sepulveda naar de auto van zijn eigen team te rijden, waar hij een reservefiets kreeg en op weg werd gestuurd.

De racejury besloot echter dat hij een deel van het parcours niet op eigen kracht had afgelegd, en zag hem die avond uit de race stappen.