Criterium du Dauphine 2018: Pascal Ackermann wint etappe 2 in scrappy sprint

Inhoudsopgave:

Raceleider Michal Kwiatkowski crashte hard, maar zat weer op zijn fiets, en de overwinning ging naar de Bora-sprinter

Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) won de 2e etappe van het Criterium du Dauphine van 2018 na een rommelige en beperkte massasprint. Er waren een aantal renners in het frame voor de overwinning toen het peloton zich over de weg verspreidde en op weg was naar de finish, maar het was de Bora-man die als beste uit de bus kwam.

De algemene voorsprong had kunnen worden behouden door Michal Kwiatkowski (Team Sky) die hard crashte met nog ongeveer 1,6 km te gaan, dus hij viel binnen de 3 km-regel en kreeg dezelfde als die van de eerste finishers.

Daryl Impey (Mitchelton-Scott) kwam echter als derde over de streep en pakte een bonus van vier seconden, genoeg om hem naar de gele trui te brengen.

Terugkijkend op fase 2 van het Criterium du Dauphine 2018

Het Criterium du Dauphine wordt qua parcours en startlijst doorgaans gezien als de voorbereidingswedstrijd voor de Tour de France.

Dat gezegd hebbende, behalve Vincenzo Nibali, de Tourwinnaar van 2014, moet je echt je ogen dichtknijpen om iemand in het peloton te vinden die enige hoop heeft om tegen het einde van de Grande Boucle volgende maand op het podium te komen.

Als dit de preview-race is, laten we hopen dat alle interesse en opwinding voor het hoofdevenement is tegengehouden.

Vandaag hadden we een ontsnapping die een voorsprong van zes minuten had, daarna volgden er ook enkele tegenaanvallen.

De meeste hoofdrolspelers in de latere zetten hadden moeite om samen te werken, dus het leek erop dat geen van die aanvallen zou blijven hangen. Televisietijd voor de sponsors wel.

Buiten de kook en achteraan was Bryan Coquard (Vital Concept), wiens team tijdelijk twee huisvestingen verliet met hun leider om te proberen hem veilig en binnen de tijd naar de finish te krijgen, maar liet hem toen aan zijn lot over zichzelf.

In die groep zat ook Luke Rowe (Team Sky), maar hij zag er comfortabel genoeg uit om dit een beenbesparende manoeuvre te lijken voor later in de race en voor zijn sleutelrol in de komende Tour de France.

De renners waren in het begin van de etappe onder de regen gevorderd, die opklaarde, om in de laatste 20 km opnieuw te dreigen.

Mitchelton-Scott, het team van de winnaar van de vorige dag, Impey, nam het tempo op en dreef het uitgedunde peloton naar voren in de achtervolging van een groep van drie renners die al een tijdje aan het bungelen waren.

Als Impey nog een etappe kon winnen, zou de tijdbonus hem naar de algemene leiding brengen, ongeacht waar geletrui Kwiatkowski eindigde, maar het mocht niet zo zijn.

Het leidersteam zat ook in een vaste lijn binnen de groep en hield de trui veilig tot het laatste gevaar, zoals we ze de afgelopen seizoenen race na race hebben zien doen.

Nikia Stalnov (Astana), die zijn beste Chris Froome-indruk deed met ellebogen naar de zijkanten uitgestoken, was de laatste van het ontsnappingstrio dat vooraan werd achtergelaten en hij was niet klaar om rechtop te zitten en gepasseerd te worden.

De voorsprong bedroeg 21 seconden met nog 4,9 km te gaan en de teams aan de kop van het peloton leken meer bezorgd om elkaar dan om de vluchter.

Bora-Hansgrohe kwam naast Mitchelton-Scott op de proppen en enige urgentie keerde terug naar de achtervolging. Inmiddels waren andere teams hun treinen aan het vormen, maar met beperkte invloed op het voordeel van Stalnov.

Met nog 2,5 km te gaan, begon de enige leider over zijn schouder te kijken en zou de achtervolgers in zicht hebben gehad, aangezien zijn voorsprong werd teruggebracht tot 13 seconden met nog 2 km te gaan.

Verschuivende focus vanaf de voorkant van het peloton, vingen we een glimp op van de in het geel geklede Kwiatkowski die op de grond lag en zijn schouder vasthield na een crash op een rotonde.

Gelukkig werd hij later gezien terwijl hij naar de finish reed en zou hij de race kunnen voortzetten.