Vuelta a Espana 2018: Alejandro Valverde wint etappe 2, Michal Kwiatkowski neemt de leiding in het algemeen klassement

Inhoudsopgave:

Michal Kwiatkowski neemt de leiding in het algemeen klassement na zijn tweede opeenvolgende tweede plaats in de Vuelta a Espana

Alejandro Valverde (Movistar) kwam als eerste over de streep in etappe 2 van de Vuelta a Espana 2018 met Michal Kwiatkowski (Team Sky) als tweede. De tweede plaats op het podium was genoeg om Kwiatkowski naar de algemene leiding te brengen, en tegen de bergopwaartse trap naar de lijn waren geen andere renners een partij voor de pittige combinatie.

Na zijn overwinning op de tijdrit de dag ervoor, kon Rohan Dennis (BMC Racing) niet genoeg doen om de algemene leiding te behouden op de hectische finish van fase 2, en hij werd lang voor de finish gedropt.

Richie Porte (BMC Racing) en Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) waren de grootste namen die op de dag tijd verloren, waardoor ze allebei uit de wedstrijd vielen.

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) was ook in de war omdat hij worstelde met de hitte en niet vooraan in het peloton zat op een podium dat normaal bij hem zou passen.

Fase 2 was grotendeels een voorspelbare dag

Met een afstand van 163,9 km van Marbella tot Caminito del Rey, liet het peloton een ontsnapping de weg opgaan en liet ze daar een groot deel van de dag bungelen.

De eersten die op een vruchteloze dag op de televisie kwamen, waren Alexis Gougeard (AG2R-La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Pierre Rolland (EF-Drapac), Pablo Torres (Burgos-BH), Jonathan Lastras (Caja Rural-Seguros RGA), Luis Angel Mate (Cofidis) en Hector Saez (Euskadi-Murias).

Verrassend gezien zijn reputatie nam De Gendt afscheid van de pauze die binnen 50 km van de finish kwam. Een praatje met zijn sportdirecteur op de terugweg bracht hem niet van gedachten en hij werd opgeslokt door het peloton.

Hij zou zichzelf misschien voor een andere dag kunnen sparen, misschien fase 3 waar hij de bergtrui zou kunnen pakken dankzij het aantal aangeboden punten.

Zoals het er nu uitziet, leidt Mate die competitie nadat hij lang genoeg bij de pauze bleef en maximale punten behaalde.

Met de vangst aanstaande, lieten Rolland en Gougeard hun ontsnappingsgenoten achter en de verscheepte vier werden al snel gevangen door het peloton.

Het paar had een voorsprong van 51 seconden met nog 21,4 km te lopen toen Rolland Gougeard in de problemen begon te brengen. Achteraan dreven Team Sky en Movistar het tempo van het peloton op een rem op wat de routeplanners van de Vuelta een 'vlakke' dag hadden genoemd.

Solo en gepasseerd door racemanches, hield Rolland zijn benen draaiend, maar toen hij de 20 km te gaan-markering overstak, was het duidelijk dat hij wist dat zijn kansen om weg te blijven voor vandaag waren verdampt en hij ging al snel achteruit door het snel bewegende stel.

Op de rug van het peloton rondhangen en schijnbaar worstelend in de hitte was Sagan, die normaal gesproken een grote favoriet zou zijn op een parcours als dat van etappe 2.

Een groot slachtoffer van het tempo was Porte, die ziek was in de week voor de start van de race. Hij werd vergezeld door teamgenoot en rode trui Dennis en met hen ging naar alle waarschijnlijkheid BMC's kansen op een hoge finish in de laatste Grote Ronde van het huidige bestaan van het team.

Nibali was de volgende grote naam achterin en buiten het podium en de algehele strijd, maar als hij de Vuelta behandelt als een trainingskamp voor de Wereldkampioenschappen, dan is dit misschien allemaal onderdeel van het plan in plaats van iets te zijn bezorgd over.

Movistar nam de kop van de race over van Team Sky nadat deze veel had gedaan om de grote kopgroep te verkleinen. De voorsprong wisselde tussen deze twee teams naarmate het aantal volgende renners verder werd verminderd.

LottoNL-Jumbo rolde tijdelijk naar voren in plaats van weg te duwen van de groep. Niet lang daarna probeerde Laurens de Plus (Quick-Step Floors) zijn geluk, maar hij kon slechts ongeveer 700 meter wegblijven terwijl de achterblijvers elkaar aankeken.