Vuelta a Espana 2019: Nikias Arndt wint etappe 8 terwijl Lopez opnieuw zijn rode trui verliest

Inhoudsopgave:

Een met regen doordrenkte etappe past goed bij de kopgroep, waarbij Subweb een broodnodige overwinning beha alt

Nikias Arndt (Team Sunweb) won de 8e etappe van de Vuelta a Espana 2019 met een sprintoverwinning na een daglange ontsnapping. De tweede plaats ging naar Alex Aranburu (Caja Rural-Seguros RGA), en de laatste plek op het podium ging naar Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal).

Zware regen had invloed op de race, waardoor het peloton het gat naar de 21-koppige break niet kon controleren, en aan het einde van de dag was Miguel Angel Lopez (Astana) zijn rode trui kwijt - alweer - naar Nicolas Edet (Cofidis).

Dylan Teuns (Bahrain-Merida) stond ook in de pauze en staat nu op de tweede plaats in het eindklassement, 2 min en 21 sec achter Arndt. Lopez staat nu op de derde plaats, op 3min 01sec.

De belangrijkste deelnemers aan het eindklassement kwamen allemaal tegelijkertijd thuis, wat betekent dat Lopez Primoz Roglic (Jumbo-Visma) nog steeds leidt op de vierde plaats met 6 seconden, gevolgd door Alejandro Valverde (Movistar) met nog eens 16 seconden, en Nairo Quintana (Movistar) op 27sec verder terug.

Met nog veel meer bergen in het verschiet, lijkt het steeds waarschijnlijker dat dit kwartet de renners zullen zijn die strijden om de eindzege in Madrid.

Het verhaal van het podium

Etappe 8 van de Vuelta 2019 zou er altijd een zijn voor de ontsnapping. Een heuvelachtig parcours van meer dan 167 km zorgde ervoor dat het noch voor de pure klimmers noch voor de sprinters geschikt was. Een redelijk zware klim op 35 km van de finish was genoeg om teams af te schrikken die dachten dat ze hun sprinters naar de streep zouden kunnen verzorgen.

Bovendien had het peloton nog steeds pijn van de brute finish van de vorige etappe met zijn hellingen van 20%, en veel renners wilden even graag hun energie bewaren voor de etappe van de volgende dag, met zijn vijf zware beklimmingen in de ruimte van 95km.

Als zodanig was er snel een pauze tot stand gebracht, waarbij de meeste teams een renner in de strijd hadden. Onder de 21 renners op de weg waren Luis Leon Sanchez (Astana) en Zdenek Stybar (Deceuninck–QuickStep) degenen die in de gaten moesten worden gehouden.

De klassementskandidaten bleven veilig in het peloton, dat blij was om de ontsnapping te zien gaan. Niet dat ze helemaal konden ontspannen. De pauze omvatte Edet, die slechts 6 minuten en 24 seconden achter stond op het klassement, dus Astana moest vooraan rijden om de rode trui van Lopez te beschermen.

De pauze behield een gestage voorsprong van drie tot vijf minuten terwijl de race door het platteland van Noordoost-Spanje, in de buurt van Barcelona, rolde.

Pas toen de pauze arriveerde op de klim van categorie 2 van Puerto de Monserrat begonnen de aanvallen te komen.

De eerste die reageerde was Peter Stetina (Trek-Segafredo), die 25 seconden op zijn rivalen wist te winnen. De klim was echter niet lang genoeg of steil genoeg (7,4 km à 6,6%) om een voorsprong op te bouwen die kon blijven bestaan.

Stetina werd vergezeld door Fernando Barcelo (Euskadi-Murias) en Jesus Herrada (Cofidis) en ze gingen over de top van de klim met slechts 15 seconden op de rest van het achtervolgende peloton.

Een plotselinge regenbui betekende dat elke gewaagde downhill-race werd afgelast en de 21 renners van de pauze waren allemaal weer bij elkaar met nog 25 km te gaan.

In de tussentijd, met het peloton in cruise-modus, slaagde de pauze erin om het gat te vergroten tot meer dan 7 minuten, waardoor Edet effectief in de rode trui kwam.

Toen het weer verslechterde, trotseerden een drietal renners gladde omstandigheden om van voren af te duwen, maar hun voorsprong werd snel teruggenomen toen de hellingen in de laatste 7 km vlakker werden.

Met nog 3 km te gaan streden een peloton van 18 renners om de overwinning. Stybar duwde vooruit met nog 2 km te gaan, en het leek alsof hij het zou kunnen volhouden, maar zijn energie vervaagde en hij werd teruggesleept door de achtervolgers.

In de eindsprint bleek Arndt de sterkste, om Sunweb de zege te geven die ze zo hard nodig hadden.