Vuelta a España 2019: Negen etappes gedaan, hoe gaat het met de favorieten?

Inhoudsopgave:

Wie is er uit de strijd en wie stijgt op de ranglijst?

Ondanks dat er nog vijf etappes over zijn met nog meer klimmen, hebben veel experts etappe 9 van de Vuelta a Espana beschreven als de koninginnenrit. Zeker, de pittige route van 94 km schudde de race op. De blik op het gezicht van Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) toen hij over de streep kwam, suggereerde dat hij wist dat hij een serieuze racedag had gewonnen.

Nu de renners genieten van de eerste rustdag, wat weten we over hoe de race kan verlopen?

Grote verliezers

Onderwijs eerst

Een vervelende crash in het peloton tijdens etappe 6 zorgde ervoor dat verschillende renners moesten afhaken. Het zwaarst getroffen waren Education First, die hun teamleider Rigoberto Uran verloor samen met topklimmer Hugh Carthy. Om de ellende nog groter te maken, crashte Tejay van Garderen verderop in de pauze op een bocht.

Op enige afstand van de weg geslingerd, kon hij de etappe voltooien, als laatste tussen de finishers binnenrollend en met een bloedend gezicht. Hij slaagde erin om de volgende dag te starten en moest eraf klimmen toen de verwonding aan zijn hand te pijnlijk bleek om mee te blijven rijden.

Team Ineos

Als Chris Froome de Tour de France had gehaald, is er geen reden om aan te nemen dat Team Ineos niet het hele podium zou hebben gemonopoliseerd. Dat het Britse team een tweederangs team naar Spanje stuurde was dan ook geen verrassing.

Het begon echter verschrikkelijk toen co-leiders Tao Geoghegan Hart en Wout Poels allebei op onverklaarbare wijze bijna 10 minuten verloren in de eerste wegetappe.

Met David De La Cruz die het iets beter deed, was hij erin geslaagd om tegen het einde van etappe 6 naar de tweede plaats te klimmen. Maar toen de eindklassementrace begon, ging hij ook achteruit.

Miguel Angel Lopez (Astana)

Het lijkt misschien vreemd om de rijder op de derde plaats te plaatsen bij de verliezers, maar het leek erop dat Lopez de leiding zou nemen. Na sterk gereden te hebben in fase 9, en met teamgenoten op de weg, viel Lopez aan en won al snel 30 seconden op zijn directe rivalen.

Toch, met hagel die op het grindgedeelte halverwege de slotklim landde, crashte hij vervolgens op de losse ondergrond. Met waardevolle energie om het peloton terug te winnen, verloor hij in de laatste kilometers zo'n veertig seconden van Quintana, terwijl Roglic hem ook in het algemeen klassement opknapte.

Esteban Chaves (Mitchelton-Scott)

Een ander slachtoffer van Stage 9 was Esteban Chaves van Mitchelton-Scott. Hij werd geteisterd door mechanische problemen op de Coll de la Gallina, de tweede van de drie beklimmingen van de dag.

Omdat zijn teamauto vertraging had, moest hij van fiets wisselen met teamgenoot Damien Howson, maar de fiets van zijn langere collega bleek niet goed te passen. Opnieuw wisselen, dit keer met de iets kortere Tsgabu Grmay, het resultaat was een verlies van meer dan vier minuten bij de finish.

Fabio Aru (UAE Team Emirates)

Aru viel zwaar tijdens de eerste TTT en verloor 1'07”. In fase 2 was hij echter in de pauze en stal hij seconden terug. In fase 7 stond hij op de 10e plaats.

Het mocht niet doorgaan. In plaats daarvan zag de bergachtige etappe 9 hem meer dan 30 minuten verliezen, samen met enige hoop op een goede algemene plaatsing.

Grote winnaars

Primoz Roglic (Jumbo-Visma)

De favoriet die de race ingaat, en 10 dagen later nog steeds de favoriet. Ondanks dat zijn Jumbo-Visma-team massaal ten onder ging in de openingstijdrit en bijna 50 seconden verloor van Lopez, staat Roglic nu tweede in het algemeen klassement, slechts zes seconden achter Quintana.

Hij is hierin geslaagd door consequent naar voren te gaan op elk hobbelig podium. Algemeen wordt verwacht dat hij het goed zal doen in de 36,2 km lange individuele tijdrit van de 10e etappe, maar hij heeft weinig kwetsbaarheid getoond in de bergen.

Nairo Quintana en Alejandro Valverde (Movistar)

Nog steeds niet in staat om te beslissen of het Quintana of Valverde is die het team leidt, de Spaanse ploeg heeft niettemin gezien dat hun plannen eindelijk uitkomen na een verschrikkelijke Tour de France.

Quintana won etappe 2 en beide rijders plaatsten zich vervolgens goed in etappe 5. In etappe 7 werkten beide goed samen, waarbij Valverde won en Quintana naar voren kwam.

Zowel Roglic als Lopez konden tot aan de streep gelijke tred houden. In etappe 9 werd het proces herhaald, maar met de plaatsing van de Movistar-rijders omgekeerd.

Nu Quintana de race met zes seconden aan de leiding heeft en Valverde als vierde op 20 seconden achterstand, doet het team het goed, hoewel ze een grotere buffer zouden willen gezien Quintana's twijfelachtige tijdritcapaciteiten.

Opvallende optredens

Tao Geoghegan Hart (Team Ineos)

Een masterclass in niet toegeven. Op de eerste wegetappe verloor Geoghegan Hart ongeveer 10 minuten. Door bijna iedereen afgeschreven, had hij zich op de rustdag net terug in de top 10 gekrabbeld en was hij slechts 1 minuut en 38 seconden verwijderd van de leider.

Angel Madrazo (Burgos-BH)

Angel Madrazo en zijn teamgenoot Jetse Bol hebben momenteel de leiding in de klimmerscompetitie en lieten fans schreeuwen naar hun televisie toen ze erin slaagden de plaatsen één en twee in etappe 5 te bemachtigen.

De zeer ervaren Jesus Herrada (Cofidis) te slim af zijn, het verbluffende resultaat voor het UCI ProContinental-team deed Madrazo in tranen uitbarsten. Na te hebben geleden op de etappe van gisteren, is het twijfelachtig of Madrazo de trui kan vasthouden.

Hoe dan ook, hij heeft zichzelf al een van de sterren van de race gemaakt.