Ronde van Vlaanderen 2018: Van der Breggen wint opnieuw na weer een solo masterclass

Inhoudsopgave:

Anna Van der Breggen vervolgt haar Strade Bianche-succes met een overwinning in Vlaanderen na een race vol incidenten

Anna Van der Breggen (Boels-Dolmans) won de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen van 2018 met een perfect getimede solopauze waar geen van haar rivalen tegenop kon.

Van der Breggen viel een gereduceerd peloton aan net over de top van de Kruisberg met nog 27 km te gaan in een vergelijkbare beweging als hoe ze vorige maand de Strade Bianchi won, en nooit het gevaar leek gepakt te worden.

Teamgenoot Amy Pieters leidde wat er nog over was van de achtervolgers over de streep voor een Boels-Dolmans 1-2, waarbij Annamiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) een clean sweep van het podium voor de Nederlandse voltooide.

De koude en natte omstandigheden die de afgelopen week hebben gedomineerd, waren opnieuw aanwezig toen het veld vertrok vanuit Oudenaarde op een parcours van 151 km met vijf geplaveide sectoren en 11 heuvels voor de finish terug in Oudenaarde.

De omstandigheden zouden in de loop van de dag verbeteren en gezien de omstandigheden - en het feit dat alle zware beklimmingen geconcentreerd waren in de tweede helft van de race - was het vroege vertrek voorzichtig.

Een ontsnapping van zo'n acht renners ging foutloos na ongeveer 25 km, maar werd nooit buiten het gezichtsveld van het peloton toegelaten en werd meegesleurd op het geplaveide gedeelte van de Paddestraat met minder dan 40 km gelopen.

Het tempo was zo dat verschillende andere renners probeerden foutloos te gaan, voordat Natalie Van Gogh (Parkhotel Valkenburg) eindelijk een zet kreeg om met een krachtige golf van voren te blijven.

Maar nadat ze weer bijna een minuut voorsprong had behaald, begon het hoge tempo vooraan in het peloton te vertellen, en ze werd snel weer opgeslokt.

De race werd echter in chaos gestort net voor de gevreesde Kapelmuur in Geraardsbergen toen een massale botsing veel renners de grond zag raken, en nog veel meer vertraagd.

Tegen de tijd dat ze de top van de Kapelmuur bereikten, was de race volledig gefragmenteerd, maar al snel had een peloton van ongeveer 35 renners zich hervormd. Met de 'Hellingen' die dik en snel kwamen in het laatste derde deel van de race, was het onvermijdelijk dat de favorieten steeds meer zichtbaar zouden worden vooraan in het proces, en dat bleek ook.

Op de top van de Kruisberg, met nog 28 km te gaan, ging een selecte groep van 12 aan de leiding, inclusief alle grote favorieten.

Het was toen dat Van der Breggen haar zet deed. Tegen de tijd dat ze bij de Oude Kwaremont aankwam, had ze al een minuut voorsprong, met een kwartet renners in de achtervolging, waaronder Van Vleuten (Mitchelton-Scott) en Ashleigh Moolman Pasio (Cervelo-Bigla).

Maar het gat ging maar één kant op, en bij de finish had Van der Breggen alle tijd om het applaus in zich op te nemen terwijl ze met beide handen in de lucht over de streep gleed.

Afbeelding: Eurosport