Stig Broeckx twee jaar na levensbedreigende crash weer op de fiets

Inhoudsopgave:

Belgische renner zet terugkeer voort van hersenletsel veroorzaakt door motorcrash tijdens de race

Stig Broeckx van Lotto-Soudal heeft zijn buitengewone weg naar herstel voortgezet en plaatste een foto van zichzelf op een fiets twee jaar na een crash-geïnduceerde coma waarvan artsen vreesden dat hij er nooit uit zou komen.

Op zondag plaatste de 28-jarige een reeks foto's op zijn Instagram-account van hem op een mountainbike. De Belg kon zonder ondersteuning rijden en was in een goed humeur toen hij terugkeerde naar de sport die ooit zijn beroep was.

Broeckx liep ernstig hoofdletsel op bij een crash in etappe 3 van de Ronde van België 2016 nadat hij werd aangereden door een racemotor. Bij de crash liep Broeckx een groot hersentrauma en een hersenbloeding op.

Vervolgens werd de berijder in coma gebracht met artsen die aanvankelijk vreesden dat hij in coma zou blijven of in een vegetatieve toestand zou verkeren.

In december 2016 was Broeckx echter uit coma en herstelde hij voldoende om spraak, geheugen en beweging terug te krijgen.

Een jaar na de crash werd Broeckx gefilmd terwijl hij op een hometrainer fietste in perioden van 30 minuten, hoewel werd gemeld dat hij vaak zijn toegewezen tijd zou overschrijden. In december 2017 was Broeckx toen ook begonnen met lopen als onderdeel van zijn fysiotherapie.

De crash van Broeckx met de racemotor kwam als onderdeel van een reeks incidenten met racevoertuigen en het peloton.

Vóór de crash in de Ronde van België 2016, was Broeckx nog maar net terug van een gebroken sleutelbeen dat hij had opgelopen nadat hij in februari van dat jaar werd geraakt door een racemotor in Kuurne-Brussel-Kuurne.

Tussen deze twee incidenten vond de tragische dood van Antoine Demoitie plaats in Gent-Wevelgem, waarbij de jonge Belg een dodelijke botsing kreeg met de motor van een race-official.

Deze incidenten hebben ertoe geleid dat de UCI actie heeft ondernomen door een beperking in te voeren op het aantal racevoertuigen dat is toegestaan in het peloton en op hun toegankelijkheid tijdens de race.