Mathieu van der Poel wint Ronde van Groot-Brittannië 2019 met finale etappe 8 sprintoverwinning

Inhoudsopgave:

Mathieu van der Poel pakt sprintoverwinning voor een perfecte afsluiting van zijn succesvolle Tour of Britain-campagne

Mathieu van der Poel van Team Corendon-Circus won de eindsprint van etappe 8 van de Ronde van Groot-Brittannië, tegen Cees Bol, in een beslissende finale waarin hij een nadrukkelijke overwinning in het algemeen klassement behaalde.

Nadat Van der Poel gisteren in de 7e etappe van Burton Dassett naar de overwinning was gereden, verdedigde hij een voorsprong van 12 seconden in het algemeen klassement van de Ronde van Groot-Brittannië, en hij stond onder druk om grote doorbraken in het peloton te voorkomen.

Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), die op de tweede plaats zat, deed verschillende moedige aanvallen in de laatste kilometers en betwistte de sprint, maar een geanimeerde sprint met een milde botsing van lichamen zorgde ervoor dat Van der Poel de etappe won in een fotofinish, waarmee hij zijn algemene voorsprong uitbreidde tot 17 seconden en de winnaar van de Tour of Britain van 2019 werd.

Hoe de race verliep

Terwijl cyclocross- en mountainbikekampioen Van der Poel vandaag de zekerheid leek voor de eindoverwinning na opeenvolgende etappeoverwinningen, was zijn voorsprong slechts 12 seconden op Matteo Trentin van Mitchelton-Scott, en dus zou de etappe altijd bewijzen gespannen en snel.

Een vroege pauze met Gabz Cullaigh (Team WIGGINS), Matt Holmes (Team Madison Genesis), Emil Vinjebo (Team RiwalCyclingPCT) bracht een groot deel van de eerste helft van de race weg van het hoofdpeloton, waardoor de vroege sprint van de etappe werd verdeeld en KOM-punten ertussen.

Sterke zijwind dreigde het peloton vroeg in de race te splitsen, toen er echelons werden gevormd onder aanvoering van Team Ineo - waarschijnlijk gericht op een podiumplaats voor Pavel Sivakov, die aan het begin van de dag 2 seconden buiten de derde plaats zat.

De kopgroep van drie werd teruggebracht met nog iets minder dan 100 km over van de etappe, en van daaruit viel een groep van 30 renners met de belangrijkste racedeelnemers de hoofdgroep aan en begon zich te vormen tot een veel kleiner hoofdpeloton van ongeveer 40 renners.

Van dat peloton kwamen opeenvolgende aanvallen, met de meest indrukwekkende van Andrey Amador (Movistar), die aanviel met nog 80 km te gaan. Hij bleef foutloos voor een lange en dappere solo-inspanning, ondanks talloze tegenaanvallen en achtervolgingspogingen van de hoofdgroep.

Met nog 35 km te gaan werd de eenmansbreak van Amador ingehaald door de hoofdgroep, waardoor Corendon-Circus ruimschoots de kans kreeg om de groene leiderstrui van hun leider te beschermen.

Op 29 km te gaan brak een elitegroep van drie van Larry Warbasse (AG2R La Mondiale), Michal Golas (Team Ineos) en Mark Christian (Team Wiggins) van het front af om uit te breiden tot een klein maar voelbaar gat - zwelling tot 30 seconden op zijn hoogtepunt.

Met slechts 1'15 tussen Van der Poel en Warbasse zou de kleine pauze nooit veel afstand mogen krijgen.

Met nog 14 km te gaan was de kopgroep gepakt en was het sterk gereduceerde peloton klaar om zich op te maken voor de eindsprint van de dag.

Matteo Trentin maakte een sterke slotaanval in de laatste 5 km, maar werd resoluut achtervolgd door Van der Poel om ervoor te zorgen dat het toneel klaar was voor een massasprint.